
Trouwen nieuwe stijl

Ja, ik wil met je trouwen maar liever niet met al je schulden.
Hoe is het vandaag de dag geregeld?
Vanaf het moment dat jullie de ringen om elkaars vinger schuiven zijn alle bezittingen en schulden van jullie samen. Vandaag de dag trouw je in Nederland standaard in gemeenschap van goederen.
Dit betekend dat wanneer jij en je partner zouden gaan scheiden alle bezittingen en schulden worden verdeeld. De verdeling is dan 50/50! Dit geldt óók voor alle schulden en bezittingen die jullie al hadden voordat jullie elkaar het ja-woord gaven. Als jullie niet in gemeenschap van goederen zouden willen trouwen dat moeten jullie eerst langs de notaris. Bij de notaris laat je dan de persoonlijke huwelijkse voorwaarden opstellen in een akte. In deze akte stellen jullie je eigen regels op voor de verdeling van alle schulden en bezittingen.
Er zijn wel een aantal uitzonderingen die buiten de Gemeenschap van Goederen vallen, zoals erfenissen en schenkingen die in het testament bij de schenking is bepaald dmv een zg uitsluitingsclausule. Ook verknochte goederen en schulden vallen buiten de gemeenschap. Verknochte goederen of schulden zijn goederen of schulden die op bijzondere wijze aan jou of je partner zijn verbonden.
Hoe wordt het straks?
Nederland is een van de weinige landen waar je nu nog trouwt in Gemeenschap van Goederen. Volgens de 1e kamer is het trouwen in gemeenschap van goederen niet meer van deze tijd en ouderwets. Daarom zal er vanaf 1 januari 2018 een wetswijziging van kracht zijn. Er zal vanaf die datum worden getrouwd in de ‘nieuwe stijl’. Dat wil zeggen dat als er geen huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld je niet automatisch trouwt in gemeenschap van goederen, wel trouw je dan in een beperkt gemeenschap van goederen. Dit betekend dat alle schulden en bezittingen die vóór het huwelijks zijn gemaakt niet meer 50/50 worden verdeeld na de scheiding. Erfenissen en schenkingen vallen er automatisch buiten, behalve als er in het testament of bij de schenking een verklaring is van een z.g. insluitingsclausule.Dan moeten schenking of erfenis bij de scheiding wel worden verdeeld.
