The somethings

The somethings

The something old, something new, something borrowd, something bleu

Deze bruilofts rijm stam af zoals vele bronnen zeggen uit het Victoriaanse tijdperk. Elk voorwerp staat voor een ‘gelukswens’ voor de bruid. Elk voorwerp heeft een eigen betekenis en verwijzing naar een geluksteken. Als de bruid al deze voorwerpen draagt op de trouwdag, zou dat geluk en voorspoed brengen.

Something old : Het oude voorwerp staat symbool voor het leven dat de bruid achter zich laat.
Something new: Het nieuwe voorwerp of een nieuw gekregen erfstuk staat symbool voor een nieuwe leven met haar bruidengom.
Something borrowd: Het geleende voorwerp staat symbool voor alle vrienden en familie.
Something bleu: De kleur blauw staat symbool voor liefde, trouw, bescheidenheid en kuisheid
A silver Sixpence in her Shoe : A silver Sixpence in her shoe, wordt niet zo vaak genoemd. Het blijft vaak bij de vier ‘somethings’ die verwijzen naar de vier voorwerpen die symbolisch toegepast kunnen worden en die een bruid geluk en voorspoed brengt bij het dragen van de items op de trouwdag.

Something old something new something borrowd something bleu

Dit traditionele rijmpje, hoe kun je dit toepassen?:
Something old staat symbool voor het verleden van de bruid en haar blijvende relatie met haar familie. De bruiden kiezen er vaak voor om een sieraad te dragen van haar (groot) moeder met het geloof dat het geluk uit het huwelijk van haar (groot) moeder wordt doorgegeven in het huwelijk van het kersverse bruidspaar. Something old kun je bijvoorbeeld denken aan, pareloorbellen, een broche, ketting, een sluier.

Something old inspiratie kunnen zijn:
Trouwjurk van je (groot)moeder
Een clutch, ringenkussen of andere accesiores laten maken van een stuk stof van de trouwjurk van je (groot) moeder.
Een mooi gestylde ‘stamboomtafel’ met daarop mooie ingelijste foto’s van je (groot)ouders op hún trouwdag.
Een mooie vintage vaas in het bruiloftsthema waar het bruidsboeket in past.
Een broche van je (groot) moeder verwerken in je bruidsboeket.

Something new staat symbool voor voorspoed en geluk, het nieuwe leven waar je samen met je bruidegom aan begint. Dit voorwerp is makkelijk in te vullen want praktisch alles wat je op je trouwdag draagt, is nieuw. Denk aan je trouwjurk, je trouwschoenen of de sieraden die je draagt, of zelfs je trouwring.

Veel aanstaande bruiden krijgen van hun familieleden, denk aan moeder, grootmoeder of zus, vaak accessoires die ze eerder op hun eigen bruiloft hebben gedragen. Zo heb je 2 voorwerpen in één klap: een geleend en oud voorwerp. Bij de voorwerpen moet je vaak denken aan oorbellen, broches, kettingen, armbanden of een deel van het oude juweel in je nieuwe sieraad verwerken. Denk aan een bedeltje of iets in die trant. Het dragen van een oude sluier van je vrouwelijke familielid behoort ook tot een van de opties.

Inspiratie voor Something new:
Een als cadeau gekregen sieraad, dit hoeft niet per se een nieuw cadeau te zijn.
Of een cadeau aan jezelf, denk daarbij aan bijvoorbeeld: een paar oorbellen, of misschien wel een nieuwe ketting.
Accesoires voor in je haar; denk daarbij aan een Tiara
Lingerie
De trouwringen
Something borrowed verwijst naar een geleend voorwerp van een geukkig getrouwde vriend(in) of familielid. Het geluk dat hij of zij heeft gehad tijdens zijn of haar huwelijk wordt dan aan de aanstaande bruid doorgegeven. Daarnaast herinnert het geleende voorwerp de bruid aan het feit dat ze op haar familie en vrienden kan bouwen. Je kunt alles bedenken, als je het maar wel teruggeeft om geluk te ontvangen.

Inspiratie voor Something borrowed:
Gebruik het zilveren mes en de taartschep van je zus om de bruidstaart aan te snijden.
Heeft je moeder haar taarttopper nog bewaard? Deze kan je gebruiken voor op de taart of een mooi gestylde ‘stamboomtafel’ met daarop mooie ingelijste foto’s van je (groot)ouders op hún trouwdag.
Something bleu staat symbool voor liefde, trouw, bescheidenheid en kuisheid en komt uit het eeuwenoude Israël waar bruidenblauwe linten in het haar droegen om aan te geven trouw en loyaal te zijn (en te blijven) aan hun aanstaande man. Het blauwe lintje vinden we tegenwoordig vaak terug in de kousenband die de dames onder hun trouwjurk dragen.

Een aantal van deze ‘something voorwerpen’ worden op de trouwdag vaak met elkaar gecombineerd, maar je kunt ze ook apart dragen.

Inspiratie voor Something bleu:
Een blauwe kleuraccent in je trouwjurk
Blauwe schoenen,
Blauw Lingerie
Lapis lazuli
Edelsteen saffier.
Een hippe blauw nagellak,
borduur met een blauwe draad jullie trouwdatum of je volledige naam met de achternaam van je echtgenoot aan de binnenkant van de zoom van jouw bruidsjurk
Of blauwe bloemen in je (pols)boeket of in je haar.
Werk met een kleurenthema op jullie trouwdag, zoals in de styling van de dinertafel of blauwe versiering of spreek een dresscode af met de gasten.
Zo zie je maar, alle combinaties zijn mogelijk, maak het alleen niet te gek en houd het subtiel en elegant.

Sixpence dit item is niet erg comfortabel, maar het belooft wel welvaart!
Een ‘sixpence’ is een munt die in Groot Brittannië van 1551 tot 1967 werd geslagen. Het was gemaakt van zilver en had een waarde van 6 Engelse centen (pences). Vroeger werd dit muntje in de schoen van de bruid gestopt om het bruidspaar rijkdom te brengen in het getrouwde leven. Sommige bruiden stoppen tijdens de ceremonie nog steeds een muntje in hun schoen. Het muntje kun je het beste in je voetholte plakken op deze manier krijg je er het minste last van. Dit muntje is nog steeds te bestellen bij Mike Ferber.

Bron: wikipedia
Fotocredits: Huffingtonpost, Bridalbar, Somethingturquois, Anya Albonetti

Benieuwd naar de mogelijkheden?