De bruidstaart en geschiedenis

De bruidstaart en geschiedenis

Het symbolische karakter van de bruidstaart ontstond heel vroeger bij de Romeinen. In het Romeinse Rijk braken de bruidsparen een koek door tweeën, van de koek namen ze een hapje en de rest van de koek werd verkruimeld boven het hoofd van de bruid. Zo verzochten zij de goden om hen te zegenen met veel kinderen.

bruidstaarten bohemian

In de middeleeuwen ontstond in Engeland de vorm van de bruidstaart, de gasten brachten zoete broodjes mee, later werden dat zoete cakejes. De cakejes werden opgestapeld in een piramidevorm. De opgestapelde cakejes leken al meer op een echte bruidstaart, maar het was niet erg stevig. Als het bruidspaar elkaar over de piramide heen kon kussen dan zou dat geluk brengen, mits de cakejes op hun plek bleven. In een latere periode kwam er een Franse kok op het geniale idee om over de piramide van cakejes wit suikerglazuur te gieten voor de stabiliteit en stevigheid. De piramidevorm zien we nog steeds terug bij de huidige bruidstaarten. De grootste taart laag vormt de basis van de piramide en de kleinste taart laag de top. Zo is de bruidstaart ook wel trouwtaart genoemd, ontstaan.

De ‘traditionele bruidstaart’ in zijn huidige vorm werd in de 19e eeuw door Queen Victoria van het Engelse Koningshuis geïntroduceerd bij de Europese Koningshuizen en de adellijke families. De enorme ‘Royal cake’ werd overgoten met wit suikerglazuur en bedekt met fruit, veel fruit. De witte kleur van het suikerglazuur en de trouwjurk stond symbool voor maagdelijkheid en puurheid. De ‘Royal cake’ bestond uit 3 lagen, dit was de standaard en de meest simpele variant. Koningin Wilhelmina nam de traditie over toen zij trouwde in 1901. Ze had tijdens haar huwelijkdag een enorme ‘Royal cake’. Het duurde nadien een halve eeuw voordat de traditie door de Nederlandse bruidsparen werd overgenomen.

bruidstaarten blog

Het aansnijden van de bruidstaart staat symbool voor verbondenheid
Een bijzonder ritueel is het aansnijden van de bruidstaart. Deze taak behoorde toe aan de bruid waar ze wordt geassisteerd door haar bruidengom. Dit ritueel is in de loop van de jaren ook een traditie geworden en staat symbool voor de belofte om voor elkaar te zorgen, in voor en in tegenspoed. Het eerste stukje taart is voor het bruidspaar. De bruid neemt als eerst een stukje bruidstaart en voert het aan haar bruidengom, daarna doet de bruidengom hetzelfde bij zijn bruid. Als het bruidspaar de taart heeft voorgeproefd, zijn de gasten aan de beurt. De bovenste laag werd niet aangesneden maar werd ingevroren en bewaard voor het eerste huwelijksjubileum (papierenhuwelijk) of voor een andere emotionele gebeurtenis zoals een geboorte of de doop van het eerste kind.

De rolls royce onder de taarten kan je bestellen bij:

Sugarlipscakes

Mijn suikertanten

Cake Queen

Bron: Wikipedia,

Benieuwd naar de mogelijkheden?